Карта Уикимедия Brassmonger и БулфотоМного е вероятно Украйна и Русия да реагират

...
Карта Уикимедия Brassmonger и БулфотоМного е вероятно Украйна и Русия да реагират
Коментари Харесай

Евроком: Украйна и Русия ще реагират срещу създаването на Велика България на Кубрат Пулев

Карта Уикимедия Brassmonger и Булфото

Много е евентуално Украйна и Русия да реагират против основаването на партия с името " Велика България ".

Дали е търсена провокоция с името на новата партия на Кубрат Пулев не е ясно.

Велика България е изцяло действителна документирана от византийските създатели ранносредновековна българска страна, заемала огромна част от териториите на днешна Украйна и Русия. 

Боксьорът Кубрат Пулев разгласи, че ще учреди партия с името “Велика България ”. Двукратният кандидат за международната купа в тежка категория направи анонса пред Българска национална телевизия, откакто засади дръвчета дружно с възпитаници.

Партията на Пулев ще бъде учредена на 9 юли, което е два дни преди предварителните парламентарни избори и по тази причина няма по какъв начин да взе участие в тях. Но боксьорът ще се включи в президентските избори наесен.

“Ако България в действителност има потребност от сходен вид човек, който е самостоятелен, който никой не го управлява, не е план на никого - за какво не? “, сподели Пулев за кандидатурата си за президент.

Реакции след оповестеното от Пулев неизбежно ще има в Украйна и Руската федерация, показва Евроком. Без значение дали инцидентно е определено това име за политическата групировка, или не, Стара Велика България се простира точно на териториите на днешна Украйна и Русия, а както е добре известно хан Кубрат е неин държател.

Пулев има и още една връзка с Украйна, а точно боксовият му мач против тогавашния международен първенец Владимир Кличко. Двамата се сблъскаха през 2014 година, само че българинът загуби дуела след нокаут. Братът на Владимир – Виталий Кличко, също някогашен международен първенец в тежка категория, съумя да влезе в политиката, като беше народен представител в Украйна, а по-късно и кмет на Киев.

Основните източници за историята на Велика България са хрониките на Йоан Никиуски от 6 век и по-късно на патриарх Никифор и Теофан Изповедник, писани първоначално на IX век, като се допуска, че и двете са употребявали общ по-ранен първоизточник. Украинският историк Комар прави сериозен разбор на хрониката на Никифор, като се пробва да потвърди, че страната въобще не е съществувала, само че тази догадка се отхвърля от множеството историци.

Някои детайлности за Кубрат и връзките му с Империята се съдържат в етиопски превод на хрониката на Йоан Никиуски, а прабългарските племена през VII век са изброени в арменската географска книга „ Ашхарацуйц “. Унищожаването на Велика България е разказано в непокътнато писмо от известната Кеймбриджка преписка на хазарския хаган Йосиф.

Края на 6 век прабългарите образуват отпред с Органа (Орхана) така наречен „ Велико българско царство “ на територията на реките Дон и Волга със столица Фанагория, което на запад е влияно от аварите и на изток от Западниотюрския хаганат. Орхана като оногур-хун има обичайно още „ остригана глава “, само че през днешния ден се счита за първия кан на „ прабългарите “. Техният владетелски списък води обаче доста обратно и Ернак (синът на Атила) се счита за създател.

Кан Органа застава към 610 година отпред на прабългарското племе утигури и през 617 година съумява да сплоти утигурите с другото прабългарско племе кутригури. През 619 година Органа отива в Константинопол и подписва военно политически съюз с Византия. През 628 година Органа и племенникът му Кубрат от рода Дуло възстават срещу Аварския хаганат. През 629 година те се освобождават, само че към момента са подвластни от Западнотюркския хаганат. През 632 година Оногурия се отделя от Западнотюркския хаганат и като държател остава Кубрат, който според Йоан Никиуски, през юношеските си години е израсъл в Константинопол и е покръстен като дете, и е „ другар “ на тогавашния византийски император.

Знае се от византийски летописи, че кан Кубрат, малко откакто се възкачил на българския престол, побеждава аварите, като се допуска, че това е станало в интервала сред 632 – 636 година По времето на Кубрат се строят нови замъци и се основават нови градове. През 648 година кан Кубрат побеждава забележителна арабска армия от към 20 000 войни под командването на Абд-ел-Рахмани (според летописите на ал-Табари) навлиза от юг през Кавказ минали прохода Дебрен и нахлули в земите на барсилите, по това време част от Стара Велика България. От 650 година стартират непрекъснати нападения от страна на ново основаната страна на хазарите, Хазарски хаганат. С течение на годините войната между прабългари и хазари се изостря до момента в който най-после хазарите изтласкват хегемонията на Стара Велика България през 668/671.

Хронологично в началото Кубрат е държател единствено на прабългарските племена утигури и кутригури, само че през годините съумява да сплоти в обща страна и други нации, като оногури, сувари, барсили, купи прабългари, алани, анти и други.

През 632 година Кубрат сключва мирен договор с византийския император Ираклий. Според Теофан Изповедник, преди гибелта си Кубрат поучава петимата си синове Батбаян, Котраг, Аспарух, Алцек и Кубер да не се разделят, с цел да се пазят по-успешно от другите нации, само че те не съумяват да спазят заръката на татко си. Кубрат умира около 665 г. Най-големият му наследник, Батбаян, поема ръководството на Велика България, само че тя се разпада дефинитивно, евентуално в годините от 665 до 668 година. През 668 страната, която владее Батбаян, попада под хазарска взаимозависимост. Впоследствие региона е известна в средновековните летописи като Кара Булгар.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР